ТУРСКАТА ВЕНЕЦИЯ-ЕСКИШЕХИР, ЗЕЛЕНАТА БУРСА И ЕЗЕРОТО САПАНДЖА

‼️СЕПТЕМВРИЙСКИ ПРАЗНИЦИ 06-08.10 – ПОБЪРЗАЙТЕ‼️

💙Дата 06 – 08 Октомври

3 дни / 2нощувки + закуски/ х-л 3* в Ескишехир

✅️Посещение на Бурса

Градът е четвъртият по големина град в Турция и е една от старите столици. Намиращ се на пътя на коприната, в своето минало Бурса може да се похвали, че е бил един от центровете в производството на меката, луксозна материя, с която са се обличали турски и европейски монарси. Днес градът, който се намира в подножието на връх Улудаъ е зеленото сърце на страната, прекрасна смесица от древна архитектура и модерно строителство. Тук можете да видите най-красивите джамии, живописни квартали и ориенталски пазари. Ще разгледаме известната Улу Джами, забележителна с 20-те си малки купола, с фонтана за измиване преди молитва и 192-та калиграфски надписа по вътрешните стени. Следва Зелената джамия, отвън украсена с бял мрамор, а вътре с плочки в зелени и сини нюанси. Ще видим крепостните стени и Гробницата на основателите на Османската империя Осман и Орхан. Няма да пропуснем и една от вай-важните забележителности в Бурса – известният пазар на коприна Коза Хан – истински ориенталски базар с множество магазинчета, предлагащи копринени шалове за всички вкусове. Тук има много кафенета, където ще починем от обиколката с чаша ароматен чай или кафе с неповторимите местни сладкиши. Не се изненадвайте, ако в Бурса чуете българска реч – тук се намира една от най-големите общности от преселници от България.

✅️Посещение на Ескишехир

ЕСКИШЕХИР- ТУРСКАТА ВЕНЕЦИЯ

Ескишехир, градът на Настрадин ходжа, грабва с безупречна уреденост и модерност. Зеленината се излива отвсякъде. Улиците са широки, чисти. Ресторантите – препълнени.

Рискът да качиш 5 кг след няколкодневен престой е огромен. Изкушения дебнат на всяка крачка. Салата от водорасли, крем супа от бяла леща, искендер кебап са малка част от безкрайните менюта. Вкусната турска кухня е обогатена и от специалитетите на заселелите се тук татари.

В техните ястия преобладава месото. Видовете десерти пък нямат чет. Баклавата, кюнефето и сутляшът не се броят. Задължително трябва да се опита реването, защото се смята, че в Ескишехир го правят най-добре в цяла Турция. Вкусът му е различен, не “натъртва” от сладост.

Хората по улиците – ведри, усмихнати, винаги готови да те упътят и дори да те заведат до мястото, което търсиш. “А, вие сте българи”, заговарят ни на всяка крачка наши изселници. Повечето от тях са дошли от Добруджа.

По река Порсук може да се разхождате с гондоли по подобие на Венеция. Има и корабчета като тези, които возят туристи по каналите в Амстердам. Нощем мостовете греят в различни цветове

Гордостта на Ескишехир са парковете – огромни, подредени, с езера, цветни настилки, извити мостове с декорации. По алеите са накацали различни скулптори. Например жена посреща с букет рози. Друга композиция пък пресъздава клюкарки, седнали на пейка.

Най-новият е върху старо гробище. Но по нищо не личи, тъй като е обсипан с атракции. Костите на мъртвите били извадени и погребани на друго място. Наблизо е операта – модернистична сграда

Паркът “Кент” пък е изграден върху бивше сметище. Мястото било определено за жилищно застрояване. Но кметът отсякъл: “Не, тук ще направим изкуствено море и плаж!” Ажурна ограда подобно на тази във Версай, опасва целия комплекс. До него може да се стигне и с файтони

Щом прекрачиш, попадаш в райска градина

Минава се по три извити моста. Под първия е водно огледало с плаващи златни рибки и изкуствен остров с водоскоци. Под втория мост реката е затворена като басейн. Изградено е циментово корито, където водата се пречиства и е бистра като сълза. Наподобава на изкуствено море. Под третия мост преминава същинската река, а бреговете са аранжирани с райграс, декоративни дървета и храсти.

Оказва се, че в Ескишехир има още по-впечатляваща атракция. Тя е в другия край на града. Там се простира парк със замък, огромен кораб и детски влак, който минава на всеки половин час и спира на приказни гари.

В едно от заведенията с панорамна гледка сервират кафето на Хюрем султан, съпругата на Сюлейман Великолепни. Напитката е мекотена с някакви примеси, които майсторите не издават, има и малко мляко.

“Султанката е била ценител на хубавото и затова кафето й е толкова вкусно”, обяснява сервитьора.

В стария град, където къщите много наподобяват възрожденските в Стария Пловдив, но с тази разлика, че са безупречно поддържани, са наредени китни бижутерски ателиета. Те предлагат пръстени, колиета, гердани, гривни и сувенири от морска пяна. Комплектът върви от 10 до 50-60 турски лири.

В старинната част на Ескишехир цари спокойствие и идилия по калдъръмените улички. Хората се разхождат и релаксират. Там се намира музеят на восъчните фигури, който съперничи на лондонския „Мадам Тюсо“. Дело е на кмета, който с помощта на свои асистенти е изваял 164 фигури на известни политици, актьори и световни звезди.

Цена 299лв от Бургас

Цена от Варна 325лв

Цената включва:

✅️Транспорт по маршрута Поморие-Бургас-Истанбул–Бурса – Ескишехир и обратно;

✅️2 нощувка със закуска в Ескишехир в 3* хотел

✅️Посещение на Ескишехир

Разглеждане на забележителностите на Ескишехир – етнографския комплекс „Одунпазаръ“ Куршунлу джамия; музея на восъчните фигури идр

✅️Посещение на Крепостта и парка „Топхане“, Бурса с беседа;

✅️Посещение на „Улу“ джамия, Бурса с беседа;

✅️Посещение на Коза хан, Бурса;

✅️Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 5 000 евро (включва болнично лечение в случай на заболяване от Covid-19) за лица до 65г.;

Такси преминаване мостове Осман Гази (над Измитски залив) и Явуз Селим (над Босфора);

✅️Гранични и пътни такси;

✅️Турски екскурзовод по време на екскурзията;

✅️Водач-представител агенцията.

Цената не включва:

✔️Посещение на парк Сазова в Ескишехир- 10 евро ( без включени входни такси )

✔️обяд на езерото Сапанджа – 20лв

✔️Медицинска застраховка с покритие 5 000 евро за лица от 65 год. до 70 год. – доплащане 2.00 лв.; от 71 год. до 75 год. – доплащане 4.00 лв.;

Медицинска застраховка с покритие 4 000 евро за лица от 76 год. до 80 год. – доплащане 8.00 лв.;

Лица над 80 год. е необходимо да се застраховат самостоятелно, като предоставят копие от полицата.

Сподели

Резервирай

Виж още

ВРЕМЕ Е ЗА ПРИКЛЮЧЕНИЕ

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

АДРЕС

ГР. ВАРНА
УЛ. БЕЛСИЦА 16 ПАРТЕР

ТЕЛЕФОН

0878218212

EMAIL

travelia@abv.bg

toa-heftiba-270794-unsplash