ПРАЗНИК НА ГРЕЯНАТА РАКИЯ И СЛАНИНАТА В АПРИЛЦИ

Троянски манастир – Априлци

Дата: 24.02.2024 1 ден цена – 55 лв

Програма

06:00 ч Отпътуване от Варна в от ул. „АнтимI“; 07:00 ч.Отпътуване от Шумен – 5 ти километър

Преди обяд пристигаме в Троянския манастир „Успение Богородично“, който се намира до село Орешак, на 10 км. от град Троян. Той е разположен живописно на брега на река Черни Осъм и е трети по големина в България. Смята се, че неповторимата атмосфера на Троянския манастир идва от чудотворната икона „Света Богородица Троеручица“. Стотици вярващи на ден минават през манастира, за да й се поклонят и да измолят решение на своите проблеми. Много хора казват, че Св. Богородица Троеручица им е помогнала да се излекуват от болести, които лекарите са смятали за нелечими.

След Троянския манастир отпътуваме към град Априлци. Традиционно в Априлци, църковния празник месни Заговезни се отбелязва с уникалния по рода си Празник на сланината и греяната ракия. Щандове пълни с автентични балканджийски специалитети, традиционни гозби, ловджийски мезета, греяна ракия, музика, хора и песни радват всички гости. Празникът на Сланината и греяната ракия е съпътстван с няколко кулинарни конкурса: за най-дебела сланина, за най-шарена сланина, за оригинален шашлик сланина на жар и традиционни местни рецепти за консервиране на сланина. Участие взимат майстори на вкусния деликатес, местни домакини, които са ненадминати в кулинарните си произведения. Специално внимание заслужава т. нар. „Бабина гозба“, която се приготвя на живо в специален голям 80-литров чорбаджийски тиган от 500 яйца, 20 кг. сланина и 30 кг. праз лук.

Отпътуване за Варна около 16:00 ч.

Цената включва:

Транспорт по маршрута

Посещение на Троянския манастир;

Посещение на Априлци – празник на сланината и греяната ракия;

Екскурзоводско обслужване;

Медицинска застраховка за лица до 65 г.

Цената не включва:

Входни такси за посещаваните обекти;

Разходи от личен характер;

Медицинкса застраховка за лица над 65 год – 2лв

Сподели

Резервирай

Виж още

КАПАДОКИЯ – ЗЕМЯТА НА ЧУДЕСАТА

КАПАДОКИЯ – ЗЕМЯТА НА ЧУДЕСАТА АНКАРА- КАПАДОКИЯ-КОНЯ- БУРСА Дати: 31.03 -05.04; 30.04-05.05 6дни / 4 нощувки ЦЕНА: от Варна -675лв; от Бургас – 650 лв

ВРЕМЕ Е ЗА ПРИКЛЮЧЕНИЕ

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

АДРЕС

ГР. ВАРНА
УЛ. БЕЛСИЦА 16 ПАРТЕР

ТЕЛЕФОН

0878218212

EMAIL

travelia@abv.bg

toa-heftiba-270794-unsplash