ПЕЩЕРИ и ВОДОПАДИ

Крушунските водопади, Деветашката пещера, Съева дупка, Проходна/ Божиите очи/- Златна Панега- Каменните къщи

1нощувка със закуска

Дата:21-22.10

125,00 лв от ВАРНА

✅Транспорт с туристически автобус или микробус;

✅1 нощувка със закуска в хотел в Луковит или района;

✅посещение на Съева дупка

✅посещение на Божиите очи

✅Посещение на екопътека Искър – Панега;

✅посещение на каменните къщи и Златен парк

✅посещение на Ловеч

✅посещение на Крушунски водопади

✅ Екскурзоводско обслужване от представител от туроператора.

Офертата не включва – входни такси на обектите

1 ден

Отпътуване и посещение на пещерата Съева дупка. Съева дупка е на около 3.5 милиона години. Наречена е „подземната перла“, защото е една от най-красивите пещери в България. В началото на пещерата е „Преддверието“, където са открити глинени съдове, огнище, кости от животни, монети от времето на император Антоний. Следва първата пещерна зала, която е получила името „Купена“ от високия 3.5м каскаден сталагмит, приличаш на купа сено. Във втората зала – „Срутището“, има огромни скални блокове, достигащи височина над 3м. Тук е сталактонът, наречен „Дебелата Берта“, защото напомня голямо оръдие. В „Срутището“ се намира и така наречения „Орган“, който при удар на всяка отделна част издава отделен тон. Третата зала се нарича „Харманът“. Тя е с червеникави блестящи образувания. Тук акустиката е невероятна и залата е използвана за записи на някои хорови състави. Северозападно от „Хармана“ са разположени още две невероятно красиви зали- „Белият замък“ и „Космос“. Пещерата е осветена и обезопасена.

Отпътуване в посока пещера Проходна. Пещерата Проходна или наречена още Феномена „Очите на господ“ е една от най-емблематичните български пещери. Точно тук, вследствие на ерозията и просмукващите се води, на тавана на пещерата Проходна се е образувал феноменът Окната, известен още като Очите на Бога. Тези две невероятни скални образувания, които представляват почти еднакви по големина дупки с формата на очи, са използвани като символ на Божието проявление във българския игрален филм „Време разделно“. Влизането в пещерата представлява скален мост с дължина 262 метра, а температурата е 10-15 градуса. След „малкия“ вход с височина 35м, тясна пътечка ще ни разведе покрай големите скални късове.

Отпътуване за Луковитска екопътека Искър-Панега. Паркът е изграден покрай река Златна Панега, а множество мостчета, беседки и дървени платформи правят разходката още по-вълнуваща. Пътеката минава изцяло покрай река Златна Панега, която води началото си от един от най-големите карстови извори-Глава Панега. Настаняване в хотел в Луковит или района. Свободно време. Нощувка.

2 ден

Закуска. Отпътуване за Ловеч. Посещение на Крушунските водопади – едно от най-живописните кътчета на България разположено до село Крушуна, област Ловеч. Това е най-голямата в страната водна травертинова каскада с много прагове, басейнчета и богати растителни и животински видове. За удобство на туристите е изградена екопътека, по която човек може с часове да се любува на изящната картина, вдъхновен от кристалната вода на водопадите и свежо-зелената растителност на околността.

Следва посещение на още едно природно богатство – Деветашката пещера – една от най-големите в България, която по-скоро предизвиква представата за грандиозна постройка с купол, през чийто огромен и полуелипсовиден вход – около 30 на 35м, влиза обилна светлина. Отпътуване за Варна.

Сподели

Резервирай

Виж още

ВРЕМЕ Е ЗА ПРИКЛЮЧЕНИЕ

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

АДРЕС

ГР. ВАРНА
УЛ. БЕЛСИЦА 16 ПАРТЕР

ТЕЛЕФОН

0878218212

EMAIL

travelia@abv.bg

toa-heftiba-270794-unsplash