Дата: 30.09-01.10

Цена: 145 лв. от Варна

1 ден
Отпътуване от Варна в 06.00ч от ул. Антим I; от Шумен в 07.10ч от паркинга на Billa, от Бургас в 08.20ч от OMV Метро. Отправяме се към град Пловдив.

Ще разгледаме красивия Стар град. Архитектурно-историческият резерват „Старинен Пловдив“ е включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Намира се в стария град на Трихълмието и включва паметници от различни епохи. Ще видим и Античния театър на Филипопол, къщата на Недкович, къщата на Аргир Куюмджиоглу (Етнографски музей), крепостта на Филипополис – известен град от Римската епоха, Хисар Капия – източната врата, построена преди 2000 години, както и много възрожденски къщи, които създават специфичната атмосфера на Стария Пловдив.

Настаняване в хотел. Свободно време, за да се потопите в атмосферата на града. Нощувка. Следобед започва програмата на Фестивала на Тракийските мистерии:

• Изложба „Тракийски Мистерии“, 14.30ч, Античен театър;
• Лекции на тема „Древната тракийска култура, език и цивилизация и приложението на културното наследство на траките в нашето съвремие“. Лекторите са представители на Института по Т-наука, Фондация Родов Завет и Сдружение Академия Орфика, 16.00ч, „площад Римски Стадион“;
• Фестивално шествие, начало 17.30ч, площад „Римски Стадион“;
• Тракийски ателиета, 18.00ч, Античен театър;
• Интерактивен спектакъл „Тракийска Мистерийна Драма“, 20.30ч, Античен театър.

Възможност да се насладите на прекрасния спокоен дух на Старинен Пловдив и да вечеряте в някое от ресторантчетата. Нощувка.

2 ден
Закуска. Отпътуваме за Асеновград.

През 17 век е носил името Станимака. Асеновград често е наричан „Малкия Йерусалим“ заради единадесетте църкви и петдесет и три параклиса на неговата територия. Градът се слави още и като Град на булчинските рокли поради големия брой булчински салони и магазини за булчински рокли и аксесоари. Прекрасна природа, многобройни църкви, манастири. Ще посетим Църквата „Св. Богородица-Благовещение“ (Рибната) от 1836г. Свободно време в града около 2ч.

Отправяме се към прочутата Асенова крепост. Тя се извисява величествено и непристъпно с цялата тежест на мълчанието си. Средновековен паметник, чиято история тръгва да се пише още дори от времето на траките. Паметникът на културата разполага с наблюдателница, водохранилища, жилища за управниците на крепостта и убежищата им.

Отпътуване за Араповски манастир „Св. Неделя“, известен с аязмото си и това, че е построен по време на турско робство. Ще ви разкажем легендата за Арап бей и манастира. В църквата се намира чудотворната икона на Богородица, която предизвиква не само възхищение, но и странно усещане у някои от посетителите за хладен полъх и дори изтръпване. За нея хората разказват, че дарява с дете жените, които имат проблеми да заченат. А в двора на манастира блика лековита вода, за която казват, че помага на хора с проблеми със зрението.

Отпътуване.

Сподели

Резервирай

Виж още

ВРЕМЕ Е ЗА ПРИКЛЮЧЕНИЕ

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

АДРЕС

ГР. ВАРНА
УЛ. БЕЛСИЦА 16 ПАРТЕР

ТЕЛЕФОН

0878218212

EMAIL

travelia@abv.bg

toa-heftiba-270794-unsplash