Дата: 07-08.10   

Цена: Варна 100 лв; Шумен 90 лв

1 ден

Отпътуване от Варна, ул. Антим I в 07:00 ч. Кратка почивка по маршрута. Пристигане в Русе – “Малката Виена”. Архитектурата в централната част на града е в стил барок и рококо от края на XIX век и началото на XX век. Русе е град с 23-вековна история. Русе е един от най-големите центрове на българското Възраждане и важно средище на българското национално-освободително движение. Ще направите пешеходна разходка в центъра на града – Историческия музей, основан през 1904 г, Къщата на Калиопа – една от най- красивите къщи в Русе. Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка.

2 ден

Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване за Басарбовски манастир – единственият действащ скален манастир в България. Манастирът води началото си още от Второто българско царство, но за пръв път името му се споменава в османски данъчен регистър от 1431 г. За известно време през XIX век манастирът останал без обитатели, но през 1937 г тук се заселва отец Хрисант от Преображенския манастир и дава ново начало на религиозното средище. Най-известният обитател на манастира е роденият през 1685 г в село Басарбово св. Димитрий Басарбовски, който прекарал целия си живот в светата обител.

Ще посетите и Иванови скални църкви – манастирът обединява няколко комплекса от скални помещения. В шест от храмовете са запазени стенописи, които разкриват особеностите на българското църковно изкуство през ХІІІ – ХІV век. По време на Второто българско царство (ХІІ – ХІV век) манастирът се утвърждава като голям духовен и книжовен център. Надписи по стените на килиите дават информация за важни исторически събития.

Отпътуване за пещера Орлова Чука- открита през 1941 г. от овчар, който пасял стадото си в района. През 1959 г. в Орлова чука са изградени 124 каменни стъпала, пробит е и изкуствен тунел, който служи за вход. Пещерняци започват да проучват пещерата и откриват скелети на пещерни мечки. Счита се, че е била обитавана от хора през палеолита и каменно-медната епоха.

Отпътуване за Варна. Пристигане в града в около 18:00 ч.

Офертата включва:

Транспорт с комфортен туристически автобус;

1 нощувка със закуска в Русе;

Екскурзоводско обслужване по маршрута;

Посещение на Русе;

Посещение на къщата на Калиопа (без включена входна такса);

Посещение на пещера Орлова Чука (без включена входна такса);

Посещение на Басарбовски манастир (без включена входна такса);

Посещение на Иванови скални църкви (без включена входна такса);

Медицинска застраховка за лица до 69.99 г.;

Офертата не включва:

Входни такси за посещаваните обекти;

Входна такса за пещера Орлова Чука – 6 лв.;

Мед,застраховка- 2лв/за лица до 65 г/ 4лв- 65-70г; 6 лв/70-79,99г/Разходи от личен характер;

Сподели

Резервирай

Виж още

ВРЕМЕ Е ЗА ПРИКЛЮЧЕНИЕ

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

АДРЕС

ГР. ВАРНА
УЛ. БЕЛСИЦА 16 ПАРТЕР

ТЕЛЕФОН

0878218212

EMAIL

travelia@abv.bg

toa-heftiba-270794-unsplash